BDÖ

BDÖ dersinin Yapılacağı Derslik:

Seçmeli 2: Bilgisayar Destekli Öğretim dersleri akıllı tahta kullanacağımız için Bölüm Başkanlığının bilgisi dahilinde 253 no.lu derslikte işlenecektir.



Akıllı Tahtada Yapılacak Ders Sunumlarında Dikkat Edilmesi Gereken Konular: 

Giriş Bölümü
1. Sunumun mutlaka bir şalık slaytı olmalı. Bu slaytta konunun başlığı, sunan kişinin adı soyadı, sunumun hangi ders kapsamında yapıldığı, eğitim-öğretim dönemi bulunmalı

2. Öğrencilerin dikkatini üzerinizde toplamak, konuya yönelik güdülemek için kapsamı vermeden önce 

işleyeceğiniz konu ile ilgili bir video, resim, bir örnek olay niteliğinde gazete haberi, karikatür vb. gösterip üzerinde konuşulabilir.

İşleyeceğiniz konu ile ilgili boş bir slayt üzerinde kalem aracı kullanılarak beyin fırtınası yapılabilir. 

ya da buna benzer dikkat çekici başka bir şey...

3. İkinci slaytta sunumun kapsamı ya da içeriğinin bir listesi yer almalı.


Gelişme Bölümü
1. Üçüncü ve sonraki slaytlar içerik bölümünde verilen sıra ile konunun ayrıntılarını içermeli. 

2. İçerik sunulurken gerektiğinde tablo, diyagram, şekil (SmartArt), grafik, ses kaydı, video, animasyon, etkileşimli öğretim materyali, eğitsel bilgisayar oyunu vb. görsel, işitsel veya görsel-işitsel materyalle desteklenmeli.

3.  Sunumda kullanılan tüm materyaller anlatım sırasında işe koşulmalı, üzerinde konuşulmalı, gerektiğinde vurgu ya da kalem aracı kullanarak materyal en etkili biçimde kullanılmalı.

4. Öğrencilerin öğrendiklerini günlük hayata transfer etmelerini sağlayacak bolca örneklere ve etkinliklere yer verilmeli.

5. Sunumu monotonluktan çıkarmak için öğrencileri aktif kılmak amacıyla verdiğiniz bilginin uygulamasını sağlayan, öğrenciyi düşündüren sorular sorulmalı. Bu sorular test, eşleştirmeli maddeler, açık uçlu sorular, doğru yanlış soruları, örnek olay durumları olabilir.  

Sonuç Bölümü
1. Sunum konuyu özetleyen, önemli noktaların altını çizen sonuç niteliğinde slayt/slaytlarla bitmeli. Burada önemli noktaların altını çizmek için diyagram (smartArt), grafik, infografik gibi materyaller de kullanılabilir. 

2. Sunum hazırlarken yararlandığınız kaynaklar Kaynakça başlıklı bir slaytta yer almalı.

3. Öğrencilere dinledikleri için teşekkür ettiğiniz bir slaytla sunum bitirilmeli.

Sunumda görsel tasarım ve tipografi açısından dikkat etmeniz gerekenler: 

1. Slayt tasarımını oldukça sade seçin. Tasarımdaki dekor öğeleri arttıkça öğrencilerin dikkatini böleceği unutulmamalı.

3. Arka planı desenli olan (çizgili, desenli duvar kağıdı havasında olan) tasarımlar seçilmemeli. Arka planı tek renk ya da gradiyen geçişli (açıktan koyu renge doğru değişen tek renk) kullanılmalı.


3. Seçilen görseller ve hareketli görseller verdiğiniz mesajı destekler nitelikte olmalı. Sadece süs olsun diye ilgisiz ögeler slaytlarda yer almamalı.

4. Sunum boyunca başlıklar daha büyük, münkünse kalın stilde yazılmalı. Normal yazı ile  arasında bir farklılık olmalı. Farklı renk yapılarak da bu ayrım vurgulanabilir.

5. Slaytlardaki metin yogunluğu fazla olmamalı. Her slaytta altı satırı geçmemeye, bir satırda da altı sözcüğü geçmemeye çalışmalı. Yazılarınız en az 22 pt üyüklüğünde olmalı.

6. Slaytlar içindeki önemli terimler, anahtar kavramlar, püf noktaları kalın, italik ya da farklı renk kullanarak vurgulanmış olmalı.

7. Slayt boyunca Arial, Tahoma, Verdana gibi tırnaksız fontlar kullanılmalı. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder