3 Haziran 2013 Pazartesi

Sempozyum Duyurusu...

Merhaba arkadaşlar,
6-9 Haziran 2013 tarihlerinde Erzurum'da yazılacak sempozyum alanımızla en yakından ilişkili bilimsel etkinliklerden biri. Gidebilecek öğrencilerimiz, özellikle 3. sınıf ve mezun durumundakiler için akademik kariyer seçeneğinde ne gibi konulara yoğunlaşıldığı konunda diğer üniversitelerdeki BÖTE bölümlerinde neler yapıldığı konusunda fikir verebilir.



Nasıl bir Öz Geçmiş (CV) hazırlamalı?

Arkadaşlar merhaba,

Mezun olacak öğrencilerimize özgeçmiş (CV) hazırlama konusunda rehberlik etmek adına bu konuda bilgilendirici yazılar ve yeni mezun öğrenciler için örnek cv’ler içeren bazı linkler paylaşmak istiyorum.

Arkadaşlar, siz lisans mezunu olduğunuz için CV örneklerini ya da türlerini inlecerken daha çok yeni mezunlar için hazırlanmış cv formatları seçerek özgeçmişinizi yazmalısınız. Tabi ki başvuracağınız yere göre başvuru amacınız, referans kişiler değişebilir. Bir CV’yi her yere vereyim anlayışı doğru olmaz. Başvurduğunuz pozisyon ve kurumun niteliğine göre CV’de değişikliklere gitmeniz gerekebilir. Bazı bölümleri (başvuru ile ilgisiz ise) atlayabilirsiniz.

Size tavsiyem üniversitelerin mezunlar derneği ya da kariyer planlama merkezlerinin CV hazırlamaya yönelik hazırladıkları dokümanlara kulak vermeniz. Örneğin, ODTÜ Kariyer planlama Merkezi http://kpm.metu.edu.tr/kpm/cv/ adresinde mezunları bu konuda ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriyor. Zaman zaman pdf dosyalarıyla örnekler sunuyor. 

Bir de İzmir Üniversitesi’nin mezunlarını CV hazırlama konusunda bilgilendiren bir sayfa var: http://www.izmir.edu.tr/mezun/is-hayati-icin-faydali-bilgiler/cv-ve-ozgecmis-yazma.html. Ben bunu da faydalı buldum. Yani size tek tek söyleyeceğim, belki söylemeyi unutabileceğim detaylar bu sayfalarda var. İncelemenizi öneririm. Bu sayfa da ( http://www.tekadres.com/tekadres/content/mm1_sm2_1_.htm ) İzmir üniversitesi’nin de faydalandığı, kaynak gösterdiği, sadece CV hazırlamaya yönelik hazırlanmış güzel bir sayfa.  Örnek özgeçmiş örnekleri de var.

İkinci bir tavsiyem kariyer.net, yenibiriş.com,  iskur gibi veritabanlarına orada sağlanan CV formatını doldurarak üye olmanız. Herhangi bir kurum tarafından sınava çağrılabilirsiniz, resmi olarak kayıtlarda görünürsünüz. Uygun iş çıktığında sistem uyarı mesajı gönderebilir.   

Bazı yeni mezun öz geçmiş örneklerini aşağıdaki adreslerden bulabilirsiniz. Çok sıradan bir şekilde rastgele hazırlanmış bir öz geçmiş yerine aşağıdaki örneklerde olduğu gibi önceden tasarlanmış bir şablon kullanmanızda yarar var.

Siz daha özgün bir tasarım isterseniz Ms Word programında dosyaàyenià office.com şablonlarından “Resumes and CVs” simgesine tıklayıp oradan “situation specific resumes”’dan “Resume for recent college graduate” linkine tıklarsanız, Word’ün önerdiği yeni mezun CV şablonunu görebilirsiniz. Başlıkları Türkçeye çevirerek öyle bir şey de kullanabilirsiniz.


Kısıtlı zamanda bu kadar inceleme şansım oldu. Umarım daha sonra daha iyi bir derlemeye vaktim olur. Kariyerinizi yönlendireceğiniz bir yol ayrımındasınız. Hepinize başarılar diliyorum….